Fanatisk? Om sykeliggjøring av friske personer

Det finnes ikke noe som man ikke kan sette en diagnose på, og med litt kreativitet kan man fort sykeliggjøre hele befolkningen. Også når det kommer til spisevaner. Selv om jeg får mark når jeg leser om folk som tilsynelatende tror at alle som ikke bor på et treningssenter og kun lever på torsk og brokkoli er grandiosaspisende sofapoteter, må jeg få lov å generalisere litt jeg også, rundt dette med hva som er et sunt forhold til mat, drikke, trening og det å «kose seg».

Ved et eller annet tidspunkt ble det å kose seg ensbetydende med å spise. Og da ikke nødvendigvis ordentlig mat, men aller helst junkfood som hadde et enormt innhold av fett, sukker, eller begge deler. Og hele tiden ble viktigheten av å kose seg understreket. Det å kunne unne seg noe. Plutselig ble det også ensbetydende med å spise hva man ville – når man ville – hele tiden. Og gjorde man ikke det, ja da var man syk. Jeg leser jo om folk som får ortorektikerstempel kastet etter seg bare de nevner at de kanskje ikke drikker hver eneste helg, eller synes at lørdagsgodt er best på lørdagene.

Helseartikler forteller jo gjerne om ulike nyoppfunnede sykdommer, med en liste over symptomer som er så vage at dersom du ikke har minst 2-3 av dem, så er sannsynligheten ganske stor for at du er død.

Med utgangspunkt i VG.no sin latterlige artikkel om ortoreksi, er det følgende sjekkliste:

Fakta om ortoreksi:
* Du er tvangsmessig opptatt av å spise riktig mat
* Du unngår bestemte fettstoffer i maten
* Du styrer unna ulike kjemikalier eller matkomponenter som oppfattes som helseskadelige
* Du er opptatt av å spise nyttig og sunn mat
* Du er mer opptatt av matens kvalitet enn mengden

U-huh.

Da er vel det naturlige oppfølgingsspørsmålet: Når blir noe sykelig/fanatisk?
Jeg leste et sted at fanatisk var det misunnelige mennesker kalte dedikasjon. Det er nok veldig feil i enkelte sammenhenger, men også ganske riktig i andre. Rett og slett fordi at mange har et (etter min oppfatning) noe forvrengt bilde av hva som er «normalt» og hva som er «fanatisk». Hvis man ikke vil spise sjokolade hver dag er man fanatisk. Hvis man ikke «unner seg» chips 4-5 ganger i uken er man fanatisk. Hvis man trener mer enn 1 gang i uken er man fanatisk, hvis man teller kalorier er man i hvertfall fanatisk :mrgreen:

Er du ortorektiker styrer mat hele livet ditt, og en del får så snevre dietter at de faktisk får mangelsykdommer. Å spise og leve sunt er like lite litt ortorektisk som det å spise et ekstra stykke pizza er et forstadie til en tilværelse som overspiser. Ortorektikere er dem som med sitt fokus på «riktig» kosthold ikke klarer å fungere i hverdagen. Enkelte setter seg på så rigide dietter at de får mangelsykdommer, andre reagerer med å spise feil med å kaste opp maten, for å nevne noe. Bare grønne grønnsaker kan være en typisk ortorektikerdiett, og det sier seg selv at det ikke holder i lengden.

Hvis man føler at trening og mat begynner å overta livet og være nr 1 fokus døgnet rundt, bør man være obs. Hvis ikke er det lett for å begynne å måle sin egenverdi i maten man har spist og treningen man har gjort, og det er en vond sirkel. Det må man nesten føle litt på selv. En tvangstanke, for eksempel, blir jo stort sett ikke et problem før det begynner å påvirke livskvaliteten din. Man kunne sikkert plassert en diagnose på dem som låser døra tre ganger eller må lage frokost i en helt bestemt rekkefølge hver morgen, eller en som liker grønnsaker til alle måltidene, eller en som trener fire ganger i uka men hvem hjelper det, sånn egentlig?

Advertisements

3 thoughts on “Fanatisk? Om sykeliggjøring av friske personer

  1. Det at man skal kaste en diagnose etter alle er en uting, og en utvikling i virkelig feil retning slik jeg ser det. (pluss min frustrasjon rundt hva som anses som «normalt» og «unormalt» 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s