Det heter faktisk voldtekt

Det har vært mye skriverier om overfallsvoldtekter og andre voldtekter i avisene i det siste. Det settes fokus på hva man kan gjøre for å stoppe voldtektsmennene, hvordan man kan unngå å havne i farlige situasjoner, og hva man skal gjøre for å forebygge disse forferdelige hendelsene. Likevel insisterer norske aviser for å kalle sex-trakassering, voldtekter, overgrep mot barn og andre kriminelle handlinger i samme kategori for «sex».

Det er ikke godt å si hva man mener med å bli «sex-tatt», for eksempel. Jeg kan forsåvidt skjønne bruken av «ordet» i situasjoner der det er snakk om å bli tatt på fersken. Men i de aller fleste tilfeller, er sex-tatt et ord valgt for å få flere klikk og lesere, når saken egentlig handler om forbrytelser. Andre bruksområder for «sextatt» følger:

En annen sikker vinner er å linke ordet «sex» opp til overgriperens yrke. Det er liksom litt schwung over en «sex-lærer» eller en «sex-politiker» også videre. Da er det ikke så veldig farlig om denne «sex-læreren» har hatt utuktig omgang med en jente som knapt er kommet i puberteten, eller at «sex-ordføreren» er dømt for trakassering. Om blir dømt for å forgripe seg på datteren sin på fem år, da er man ikke en overgriper, man er en sex-prest. Ja, selv å bli dømt for overgrep mot tre døtre og en person man er sjelesørger for kvalifiserer ikke som mer enn sex-prest.

Da kan man lure på hvor ille det må være, før man faktisk kalles en overgriper, en voldtektsmann, eller en forbryter. En biltyv blir aldri «kjøre-tatt». En som har ranet en gammel dame og bruker pengene på den lokale butikken blir ikke «shopping-tatt». Det burde være såpass mange saker man kan skrive om sex i avisene som IKKE handler om overgrep, at man kan slutte å bagatellisere overgrepssaker og forbrytelser som «festlige» klikkdrivende saker. Når man avisene skriver tåredryppende historier om de psykiske ettervirkningene av voldtekter i det ene øyeblikket, og kaller overgrep mot barn for «sex» i det neste, er det i beste fall hyklerisk.

——-

*Er dette en treningsblogg sier du? Nei, ikke i dag!

4 thoughts on “Det heter faktisk voldtekt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s