Hva ER det med Herbalife?

En ting er sikkert. Skriver man noe negativt om Herbalife i en blogg, i en tråd på et diskusjonsforum, eller mest sannsynlig også på et ark du har liggende på pulten, trenger du ikke vente spesielt lenge før du overfalles av en eller flere Herbalife-tilhengere (og stort sett også herbalife-distributører) som forteller deg hvor utrolig feil du tar, og hvor utrolig BRA det er med Herbalife. Det er ingen tvil om at det sikkert finnes flinke herbalifedistributører der ute, men samtidig synes jeg det er rimelig å si at hva enkelte mangler i kunnskap, tar de igjen i aggressivitet og påståelighet.

For de av dere som er nysgjerrige, dette er saken.
Herbalife selger en haug med måltidserstattere, i tillegg til et eget proteinpulver som man kan bruke til tilsetning i mat eller shaker. En måltidserstatter inneholder 200 kcal, så om du skal bruke den som måltidserstatter, må du spise en 8+ om dagen. Herbalifeshakene skal i følge dem som selger både hjelpe til å gå opp og ned i vekt alt etter hva du ønsker, gi mer energi, gjøre deg friskere, ungene snillere og sjefen blidere. Eller noe. Herbalife er 4-5 ganger dyrere enn alle andre kosttilskudd på markedet, og dette forklarer de med at de har så mye høyere kvalitet på varene sine, uten at dette dokumenteres noe særlig. Etter hvert har flere tatt tak i dette på nett, deriblant Fitnessbloggen, og da ble det bråk.

Av og til blir jo påstandene på grensen til absurde, jeg viser til enkelte ting som ble skrevet av kommentarer til denne artikkelen på fitnessbloggen, som jeg personlig synes at illustrerer at en del av de som selger dette ikke helt har kontroll på hva de faktisk driver på med.

En Herbalifeshake/proteinpulveret og alle de andre produktene, er i motsetning til Whey Protein o.l, naturlig fremstilt.
Shaken er også et komplett sammensatt måltid med alt du måtte trenge av vitaminer, fett, karbo, mineraler, protein. Så dere som er kritiske. Hvis dere var på farta og ikke rakk en sunn lunsj. Ville dere spist f.eks en baguette/pølse/bolle, eller drukket en shake som inneholdt alt et menneske trenger på et måltid?

Tilbakemeldinger fra Herbalifedistributørene viser ofte en veldig svart/hvitt tankegang. Har du ikke tilgang på en Herbalifeshake når du blir sulten, så spiser du pølser. I tillegg synes jeg det er interessant hvordan de mener at soyaproteinet de bruker er mer naturlig produsert enn myseprotein. Pytt sann ^^,

Når du sammenligner prisen pr gram så blir det helt feil. herbalifeproduktet er et mye renere og konsentrert produkt så 550gr Herbalife F1 tilsvarer en bøtte på 4-5 kilo hos andre produsenter for å få like mange måltider.

Forklaringen på hvordan 1 gram protein fra herbalife skulle være bedre enn 1 gram protein fra hvilket som helst annet sted, uteble dessverre. Relevant innvending om man sammenlikner bindevevsprotein og myseprotein, ikke når man sammenlikner to såpass like produkter. Selvfølgelig.

Kan ta med her at Herbalife har satt opp kostholdsplan til Barcelona, og personlig plan til Messi….
Også kan vi ta med at de er hovedsponsor til La Galaxy (Beckham you know!)…

Til det har jeg en ting å si

Kommentarfeltet er et rent overflødighetshorn av selvmotsigelser og faktafeil, så et eller annet sted må man faktisk sette strek.

Spørsmålet er: Hvorfor denne hyllingen av Herbalife? Hva er det som gjør at Herbalife markedsføres så aggressivt i kommentarfelt og på fora, og tilsynelatende med en litt sånn shaky markedsføringsstrategi. Jo, hemmeligheten ligger i salgsformen, nemlig nettverkssalg, eller det man ofte kaller Multi-level-marketing (heretter: MLM).

Det er mange som klager på et høyt prisnivå på produktene, og jeg vet at Herbalife sine produkter i utgangspunktet ligger noe høyere enn det «konkurrentene» gjør. Dette er da litt misvisende ettersom man som Herbalife-distributør automatisk får 25 prosent rabatt på alle produktene, og man har en mulighet til å få opptil hele 50% hvis man jobber seg opp til en nivå som Supervisor.

Bli medlem, og få produktene med rabatt. Selg hardt, og/eller verve mange nye distributører, og du får mye mer rabatt. Du må bare betale et par tusen i oppstartskostnad for å bli distributør.

Kan hvem som helst bli herbalife-distributør?
Selvsagt. Ingen forkunnskaper nødvendig, man «kurses» og blir deretter sluppet fri (og ut i blogger på internett). Når folk uten ernæringsbakgrunn skal begi seg inn i diskusjoner rundt kvalitetsforskjeller mellom ulike proteinpulvere (for å nevne noe) sier det seg selv at resultatene ofte blir interessante.

Men er ikke dette….. et pyramidespill?
Siden jeg ikke har råd til å bli saksøkt, er svaret selvsagt nei. Men jeg vil bare illustrere enkelte påfallende likheter mellom såkalt MLM-salg og pyramidespill.

Et pyramidespill består av at man enten bare gjør en vanlig pengeoverføring, eller kjøper en rettighet til å selge et eller annet produkt, som ofte er utrolig overpriset. Deretter skal man tjene penger på å verve folk inn i pyramiden, eller selge rettigheter. For å tjene nok penger, vil det hele tiden være nødvendig å verve nye medlemmer. Etter hvert som pyramiden vokser, vil etter hvert inntjeningsmulighetene falle bort, og pyramiden vil kollapse.

Hvorfor pyramider ikke fungerer
La oss si at man hadde et pyramidespill som het SuperGames2000. Det koster 1000 kr å bli med, og man får 10% provisjon pr verving. Man må med andre ord da verve 10 personer for å gå i null, og enda flere for å tjene penger. For å gjøre det synlig hvor fort en slik pyramide kollapser, har jeg illustrert det med en graf, som viser hvor mange mennesker det trengs for å opprettholde en SuperGames2000-pyramide, uten at noen taper penger på det.

Som dere ser, innen vi har bikket 9 vervinger, ville vi allerede ha vervet hele jordens befolkning for at folk ikke skulle tape penger. Åpenbart ikke bærekraftig.

Så da blir det naturlige spørsmålet, hva skiller egentlig et pyramidespill fra MLM? Enkelte påstår at det ikke finnes noen forskjell, og MLM er forbudt i flere land. Men det virker som om det er en ganske utbredt enighet om at forskjellen er som følger:
1) Forretningsideen går ut på enten direkte overføringer av penger eller salg av «lisenser» for å ha muligheten til å selge (overprisede) produkter = pyramide
2) Forretningsideen går ut på at man både kan verve distributører under seg, men størsteparten av salget skjer til personer utenfor systemet = legit MLM

Herbalife selger produkter som er priset VESENTLIG høyere enn konkurrentene, men det i seg selv trenger ikke indikere noe pyramide-tendenser. Men når Herbalife-distributørene da møter kritikk om høye priser med at «nei selvsagt kan du ikke sammenlikne dette med MARKEDSPRIS, for du får jo 25% rabatt som distributør (hvis du bare betaler inn litt penger) og enda mer om du selger mer» så virker det på meg, som de er mer opptatt enn verving enn av salg. Men det er kanskje bare meg?

Til slutt en liten funfact for de som er interessert i slikt, suksessandelen (altså hvor mange som faktisk klarer å tjene penger) på Multi-level-marketing omtrent 5%. Du har faktisk bedre sannsynlighet (8%) på å tjene penger på et vanlig pyramidespill. Keep your day job.

Advertisements

14 thoughts on “Hva ER det med Herbalife?

 1. Her må jeg være anonym, for jeg har nemlig en som prøver å overtale meg til å begynne å selge Herbalife. Og hun leser sikkert dette. Jeg har blitt spandert to bokser pulver. Distributøren sverger til et kosthold helt fri for gluten og melkeprotein og karbo. Jeg reagerte litt på sukkerinnholdet, men det skal vi ikke bekymre oss for, for sukkeret er spaltet på en helt naturlig måte. Jeg reagerte også litt på melkeproteinet, men det skal vi heller ikke bekymre oss over, for proteinet er spaltet på en heeeeeelt spesiell måte som ingen andre proteinpulver er. Alle som er innlagt i psykiatrien er allergisk for melkeprotein. Alle andre i hele verden er også allergisk for melkeprotein.

  Jeg er litt usikker på om det er gluten i pulveret, men om det er det, så er det et helt spesielt type gluten, og er ikke farlig.

  Dette er altså ikke meg.

  • Hmm, tror jeg kjenner denne personen. Hun skulle ikke tilfeldigvis være lærer?? Hun prøver å selge til meg også, med akkurat det samme argumentene. Alt er så naturlig i Herbalife at selv parabenene i kremene deres ikke er skadelige slik som andres parabener er.

   • En annen hardnakket påstand fra denne dama, og alle av hennes Herbalifevenner er at dersom alle mennesker hadde gått på gluten og melkefri diett så hadde alle med autisme vært friske. Autister blir autistiske pga at de ikke tåler proteinet i melk og hvete. Da forstår jeg ikke hvorfor autisme ikke er utryddet, når det er så enkelt…

 2. Det er en påstand her som er riv ruskende gal:
  «Til slutt en liten funfact for de som er interessert i slikt, suksessandelen (altså hvor mange som faktisk klarer å tjene penger) på Multi-level-marketing omtrent 5%.»

  Det er svært, svært få MLM-selskap som har en så høy suksessandel. I de fleste MLM-selskaper tjener mindre enn 1 % av deltakerne penger når alle utgifter til provisoriske produktkjøp og avgifter er trukket fra.

  Du kan gjerne kalle Herbalife et pyramidespill uten å risikere noe. De er allerede blitt dømt for dette i Belgia, og i dommen er det ettertrykkelig slått fast at forretningsmodellen er designet for å stimulere til verving av nye deltakere, produktsalg til sluttkunder er ikke nødvendig for å lykkes.
  Les artikkelen om Herbalife på Wikipedia.

 3. De…er ikke her enda? 😯 *vente på sinna distributør*
  Nå er de lenge siden jeg har vært innom her, så nå har jeg virkelig kost meg med de siste innleggene dine. Takk! 😀

 4. Tilbaketråkk: THIS IS NOT A SCAM | Magnesium til folket!

 5. Tilbaketråkk: Anonym

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s