Hjerteskjærende lidelsesberetninger, og vanskelige forhold til helsevesenet

Mandagens vanlige scanning av nettaviser brakte meg over et fabelaktig stykke kvinnelig lidelsesberetning som jeg ikke har sett maken til i alle fall i det jeg vil kalle normale aviser. Hele teksten kan dere finne her, men tillat meg å oppsummere teksten slik jeg leste den.

Eldre kvinne skal foreta rutinemessig underlivsundersøkelse, som alle fastleger kan gjøre. Kvinnen stoler ikke på fastlegen sin (omtalt respektfullt enten som ”snørrungen” eller ”jyplingen”), så hun vil rett i spesialisthelsetjenesten. Gynekologen hun kontakter har en dame i resepsjonen med en ubehagelig stemme. I tillegg informerer hun henne om at det er begrenset kapasitet i spesialisthelsetjenesten og at det er lang ventetid, blant annet på grunn av at spesialisthelsetjenesten fylles med pasienter primærhelsetjenesten kunne tatt seg av.

Dette er så ubehagelig for denne kvinnen som ønsker å snike i helsekøen og å omgå reglene alle andre forholder seg til – at hun blir nærmest traumatisert. Kvinnen mottar behandlingen hun ikke har rett på, uten ventetid. Den eneste riktige responsen er selvsagt å lage et tåredryppende innlegg til Bergens Tidende (ironisk nok blant annet under tittelen ”rettighetsløs”), fordi legen nektet å gjøre det flere ganger!

O.o

For ordens skyld. Legeangst, tannlegeangst, eller for den saks skyld angst for at noen skal se deg her og der er jo høyst reelle ting en del opplever. Alle mennesker skal behandles med respekt, men respekt handler verken om å gi folk ting de ikke har rett på bare fordi de krever det, eller å si til folk det de vil høre, selv om det ikke er riktig. På samme måte som en overvektig person gjerne vil se feil hos helsevesenet som tilsynelatende er ”opphengt” i overvekten til vedkommende fordi overvekten føles sår, er det lettere å si at man hadde en dårlig opplevelse fordi alle andre var idioter, ikke på grunn av måten man selv møtte verden på.

Vi kan ikke sende folk direkte til spesialisthelsetjeneste bare fordi de synes at fastlegen er for ung. Om man mener at underlivet sitt har en høy nedre aldersgrense, da får man heller velge seg en eldre fastlege. Ute i den virkelige verden må man forholde seg til hva folk faktisk sier og gjør. Ikke hva slags motiver vi subjektivt føler at de har bak handlingene. Denne damen får at hun peker på – men føler at de som møter henne tenker ting om henne som hun ikke liker(?!!). Åpenbart skal det ikke mer til å lage en scene.

Eller som min bror pleide å forsvare seg med, dersom det klikket for han uten at han egentlig hadde noen god grunn til det; h*n så på meg på den måten.,

Advertisements

2 thoughts on “Hjerteskjærende lidelsesberetninger, og vanskelige forhold til helsevesenet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s