Hvorfor man ikke vurderer kvaliteten på jurister med hvor gode rotfyllinger de lager (Crossfit)

Crossfit er en ting som er fantastisk morsomt å diskutere på internett, fordi det er en en herlig blanding av saklighet (diskusjon rundt treningsprinsipper) og usaklighet (din feite crossfithatende styrkeløfter) som gjør det så utrolig morsomt å diskutere på nettet. Eirik Sandvik har jo tatt i en del på sin facebookside, og relativt nyvervet crossfitentusiast Helene Drage tok en runde over samme tema kort tid etterpå, Entusiastene i diskusjonen tar stort sett alltid hardt i, og det er ikke noe for sarte sjeler*.

En bro sa det greit: Jeg skulle virkelig ønske at crossfit var en like bra treningsform som det den utga seg for å være. Jeg er helt enig! Crossfitsenterne rundt omkring i Norge er stort sett utrolig bra utstyrt og det virker som et skikkelig kult og hardcore sted å trene med et godt samhold. I tillegg virker jo det å kunne dunke unna dagens trening på 10-20 minutter som en relativt morsom treningsform, spesielt om man ikke er så glad i å trene i utgangspunktet og/eller har store tidsbegrensninger. Jeg ser absolutt hvorfor det frister å leke i ringer, klatre i tau og velte dekk og å gjøre olympiske løft, eller å bli kjempegod på å hoppe skikkelig fort med hoppetau**.Jeg synes det er fryktelig mye morsommere å trene kondisjon med å trekke slede eller ha intensiv sirkeltrening enn å jogge og finner mye inspirasjon i en del av øktene som postes.

Men det koker ned til noe fryktelig enkelt: ting som er godt hver for seg er ikke nødvendigvis dobbelt så godt sammen. Man kan både like hip-hop og Metallica, men det er fortsatt litt pinlig å høre Snoop Dogg gjøre coverversjon av «Sad but true». Det er nettopp kombinasjonen av tilsynelatende urelaterte ting, helt spesifikt øvelser som krever god teknikk og fokus kombinert med så mange reps man klarer på tid, som er mitt aller største problem med denne treningsformen, med den litt uærlige markedsføringsformen som en soleklar nummer to***. Når disse tingene diskuteres er det et par obligatoriske argumenter som dukker opp.

Crossfit er best fordi du klarer ikke gjøre turnøvelser/har ikke sixpack/sett inn diverse annet

Om det er allsidighet du ønsker deg, og du med «allsidighet» mener «ikke fryktelig flink til noe spesielt men litt god i alt» er crossfit-treningsmetodikken (i sin grunnleggende form) fin. Om du vil bli sterkest mulig eller ha best mulig kondisjon bør man stort sett trene etter helt andre treningsprinsipper enn standard CrossfitHQWOD-style, noe som nesten alle som for eksempel konkurrerer i crossfit også gjør.

Men dersom man kritiserer treningsprinsippene bak crossfit, blir man fryktelig mange steder anklaget for å ikke ha peiling på hva man snakker om, fordi man kan verken ta muscle ups i ringer eller noe annet som man aldri har trent på. Man kan si fryktelig mye om dette, men jeg tror alt jeg føler om denne typen argumentasjon er følgende:

Å se ned på en spesialisert idrettsutøver på bakgrunn av et ideal om «allsidighet» er som å sitte i et møte med en jurist  og å nekte å ta vedkommende seriøst hvis det viser seg at vedkommende verken klarer å gjøre rotfyllinger eller løse differensiallikninger. Det går fint an, men de aller fleste vil nok mene at det ikke nødvendigvis er spesielt lurt.

Styrkeløftere og vektløftere makser de også, og folk løfter stygt på treningssentre!

Kritikk knyttet til at Crossfit ikke fokuserer nok på teknikk blir ofte avfeid med at ja, teknikken blir jo gjerne stygg når man begynner å nærme seg maks, men det gjelder jo ikke bare crossfit, det gjelder all type trening inkludert styrkeløft og vektløfting. Som hadde vært en legitim innvending, dersom det ikke hadde vært feil. En gjennomsnittlig styrkeløfter som trener etter Dietmar-prinsipper makser skikkelig kanskje 2-3 ganger i året. Perser oftere enn det selvsagt, men det er jo en naturlig konsekvens av progresjon underveis i treningen.

Selv de som trener etter helt andre treningsprinsipper med høyere intensitet og tyngre vekter, vil aldri finne på å skulle få inn så mange repetisjoner som de overhodet klarer i bøy, mark, rykk eller støt. Og i hvert fall ikke kombinert med sprintintervaller mellom maksreppingen. Finnes det mye stygge gymløft der ute? Absolutt. Likevel: å sammenlikne folk som trener alene på et treningsstudio som kanskje aldri har hatt en dag opplæring i hele sitt liv, med folk som trener på en boks, er «screenet», og sammen med en sertifisert trener er i min bok blodig urettferdig.

Og så det er sagt: Man kan ikke både påstå at man har fokus på teknikk og femtireppere på noe som helst. Disse tingene er gjensidig utelukkende. Se WODen under, som jeg har sett hardt representert både på Youtube og på norske crossfitbokser:

Filthy Fifty

For time:

 • 50 box jump, 24 inch box
 • 50 jumping pull-ups
 • 50 kettlebell swings
 • walking lunge – 50 steps
 • 50 knees to elbows
 • 50 push press – 45 pounds
 • 50 back extensions
 • 50 wall ball shots – 20 pound ball
 • 50 burpees
 • 50 double unders

…….OK.

Så da blir jo neste naturlige spørsmål: Hvor ofte ligger en crossfiter på tunge vekter/på grensen til failure? For å ikke anklages for å drive med ubegrunnede anklager, tar jeg utgangspunkt i noen WODer fra nettsiden til CrossfitHQ.  Fra 7.februar og til i dag (strengt tatt i går) skal man gjennom følgende økter:

Økt 1

Complete as many rounds as possible in seven minutes of:

 • 315 pound Deadlift, 7 reps
 • 20 meter Sprint
 • 14 One legged squats
 • 21 Double-unders
 • 20 meter Sprint

—–

Altså: rimelig tunge markløft med høy reps, sammen med sprint, hoppetau og ettbeinsknebøy.

Økt 2:

 • Two rounds for time of:
 • 100 Double-unders
 • 95 pound barbell, Shoulder to overhead, 50 reps
 • 25 Toes to bar

——-

Femti repetisjoner av press over hodet, to ganger.

Økt 3:

Hang squat clean 2-2-2-2-2-2-2 reps

——

Tunge vekter med olympiske øvelser, og lavt volum

noen dager senere:

En runde med maksing i vendinger:

Power clean 1-1-1-1-1-1-1 reps

Dagen etterpå:

Seven rounds for time of:

 • 155 pound Push jerk, 7 reps
 • 7 Chest to bar pull-ups
 • 7 Burpees

Her har man med andre ord på under to uker to runder med tunge vendinger, en runde med maxreps markløft på tid, to runder med makspressing/støt på tid.

Avslutningsvis en utfordring: Finn en måte å gjennomføre økten under (som er en av de anerkjente benchmarkingøktene i Crossfit) på en fornuftig måte med tanke på skaderisiko og teknikk:

Grace 

 • Clean and Jerk 135 lbs

30 reps for time

 Crossfit er best fordi se dette bildet

Mer enn kanskje noen annen treningsform markedsføres crossfit gjennom å trekke frem en del enkeltutøvere. Om man er uenig med treningsmetodikken, så blir man henvist til en video av en utøver som er sterk, eller et bilde med svette og muskuløse mennesker. De samme menneskene brukes hardt i markedsføringsøyemed som «beviser» på hva slags resultater crossfittrening kan gi. At en haug av disse er tidligere/nåværende vektløftere, turnere, brytere eller andre med en ganske annen treningsbakgrunn en crossfit alene blir fort «glemt». Det er jo ingenting i veien for å ha en idrettsbakgrunn, men når man bruker mennesker som har treningsgrunnlaget sitt fra annen idrett som utstillingsvindu og posterboys/girls for treningsformen bærer det preg av en viss uærlighet.

Med tanke på den ekstremt skadefremprovoserende treningsmetoden man har, så kan jo en del av prinsippene minne om slik både styrkeløftere og vektløftere til en stor grad ble trent før i tiden – vi trener utøveren i senk, 99 av 100 tåler det ikke, en blir fryktelig god. En tvilsom taktikk innenfor toppidrett, en helt håpløs en om målet er treningen i seg selv, som Crossfit er, per definisjon (man konkurrerer til og med i «workouts»).

Det finnes utøvere på Bjølsen som klarer å bøye 300 kg raw. Det er selvfølgelig dritkult, og utrolig inspirerende for alle oss andre, men det er ikke noe argument for noe ut over at en del har bedre forutsetninger for å bli sterke enn andre, og at målrettet og systematisk trening gir resultater.  Men målrettet og systematisk trening gir ikke nødvendigvis folk 300 i rawbøy.

———

*Det er for øvrig helt greit å bli stemplet som en feit og ensrettet styrkeløfter når man logger seg inn på den aller største nettsiden for registrering av WODer Beyond the Whiteboard, og man innser at blant et par titalls tusen medlemmer ville du fortsatt kunne du gjort det skarpt på listene i styrkeøvelsene, selv som relativt middelmådig styrkeløfter. Si hva du vil om spesialisering, det gjør i hvert fall at man blir flink til noe.

**ok kanskje ikke den siste.

*** Sumo Deadlift Highpull er nummer tre. Det må være verdens dummeste øvelse.

Advertisements

6 thoughts on “Hvorfor man ikke vurderer kvaliteten på jurister med hvor gode rotfyllinger de lager (Crossfit)

 1. Jeg ser bare ikke helt argumentet med at det er like fokus på teknikk på crossfit… Vi bruker utrolig mye tid på å gjennomgå teknikk på crossfit Oslo og vi har instruktører som hele tiden passer på at man løfter riktig. Vi har også WODer hvor det er fokus på max rep og lavreps treninger 🙂 Det er som med ulike treningsenter, du vil finne noen elendige PTer her og der, slik er det nok på crossfit boksene også. Feil teknikk forekommer antagelig allikevel her og der, fordi noen mennesker ikke hører etter eller har innarbeidet dårlige vaner. Mange anklager de som driver med CF for å være arrogante, men de som er anti CF er jo ikke stort bedre så her går det nok begge veier. CF er kanskje ikke det optimale om man for eksempel ønsker å bygge eller bli skikkelig flink i strongman, men det er en morsom treningsform som passer for flere, hvor det er et samhold som gjør at man får lyst til å trene og hvor man faktisk blir bedre samme hva noen måtte mene, jeg har for eksempel økt med 15 kg i 1 rm på markløft. Selv om jeg digger crossfit så ser jeg også fordelen med tradisjonell styrketrening 🙂

  • Jeg har ikke sagt at det ikke nødvendigvis er lite fokus på teknikk, problemet er at når man dunker ut en haug med reps i sirkeltrening med andre ting og begynner å bli sliten osv. er teknikken noe av det første som ryker.

   Du har også helt rett i at kvaliteten vil variere fra boks til boks (et annet problem, siden man ikke aner hva man får av trenerne, men er en annen sak) men når crossfit sentralt legger ut treninger der man skal ta syvreppere i markløft i sirkel med fire andre beinøvelser med høye vekter, går det i min bok bort fra å være en individfeil til en systemfeil.

   Når det gjelder samhold, verdien av å være sosial ha det gøy på trening og alt slikt er det ikke noe man trenger å selge – det skjønner jeg godt 🙂

   • Nei, jeg mente ikke deg spesielt nå, jeg ser jo hva andre skriver om det også med tanke på teknikk. Litt av poenget med crossfit er jo at du må tilpasse vektene slik at man faktisk kan gjennomføre økten uten at det går ut over teknikken 🙂 Problemet er imidlertid at mange ikke klarer det, og på CF Oslo har vi ihvertfall instruktører som da sier klart ifra. Det er en grunn til at man sier leave your ego at the door 🙂 Jeg klarer for eksempel mye mer enn 25 kg i jerk, men det er allikevel det jeg kjører med dersom jeg skal ha 50 reps. Vektene på øktene over er guidelines, de aller fleste går ned til en vekt de takler 🙂

 2. Folk klarer å skade seg med kroppsvekt, man trenger ikke legge til snatcher, jerker, og clean og skvise ut repetisjoner på tid 😉 Når man kan ta egne kurs for å lære å bøye/benke/dra riktig så bør det jo ringe en bjelle om at det skal mer til enn et minutts gjennomgang av øvelsene før man legger på vekt og begynner runden.

  • Hei, det stemmer at det er en kortere gjennomgang før hver wod starter, men alle som starter eller har startet må eller har vært igjennom ett nybegynnnerkurs med fokus på riktig løfteteknikk, for å få lov til å bli med wods

 3. Det beste med innleggene dine er at de er velformulerte og saklige, sånn at man kan lese dem uten å få spasmer uavhengig av om man er enig med deg eller ikke.
  Det beste med dette innlegget er dog at jeg fikk en ny yndlingsblogg, så see u l8r!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s