Hvordan gjøre forferdelige ting med en gangetabell

Når alt annet svikter, er ofte det som skal til å bare gange med et tall som er skikkelig, skikkelig stort, eller å forlenge en trend i det uendelige.


Det er noe genuint meningsløst i det, men vi elsker tilsynelatende nyhetssaker og poenger som gjøres ut av at man stabler noe oppå hverandre, legger noe etter hverandre, eller ganger opp hvor feit du vil bli av å spise matvare X. Handelsbladet FK kom meg i forkjøpet.. 2 500 kilometer pølse, en måleenhet vi alle har et forhold til. Og det var riktignok en gladnyhet. Tror jeg.

KK kan fortelle oss i en artikkel om tidsbesparing i jåleriet:

I løpet av livet bruker kvinner 3276 timer på å stelle seg – nok tid til å sende en astronaut frem og tilbake til månen 22 ganger. Men hvor effektivt bruker du egentlig denne tiden? Kan det hende at du faktisk kunne brukt noe av denne tiden til noe annet, uten at du egentlig trenger å se noe dårligere ut av den grunn?

Hvem skulle tro det var sminke som stakk kjepper i hjulene for nye romfartsutflukter? 22 måneturer må jo være snakk om helt horribelt mye tid. Eventuelt, om man ser på et normalt liv, og trekker fra tiden før fjortisperioden, er dette snakk om i underkant av 10 minutter om dagen. Et helt uskyldig tall, utsatt for nok multiplikasjon og en tidsbegrep ingen kan forholde seg til, har blitt stort og forferdelig. Ikke helt sikker på om de mener at vi skal droppe dusjen eller tannpussen.

Sustainable
Sustainable
XKCD.com/Sustainable

Sjokkeffekt er alltid moro. Og ingenting er så sjokkerende som et stort tall. Gjerne tall som for eksempel at nordmenn spiser tonnevis med is, der tidshorisonten for dette er mindre viktig. Flere tonn med is er jo definitivt større enn tre liter, og da må det være foferdelig. Gangetabellen misbrukes dermed for å få helt vanlige ting, til å virke helt horrible.

La oss si at jeg var militant opptatt av sukkerinnhold i matvarer. I en boks med Skyr med sukker er det 6,2 gram sukker. Det virker ikke så fryktelig mye. Omtrent like mye som litt over en halv desiliter juice. Men dersom du spiser Skyr hver dag i fem år, kommer du, i tillegg til å ha litt ensidige matvaner, til å få i deg over 11 kilo sukker.  ELLER LIKE MYE SOM I HELE DENNE SEKKEN. Tenk litt over det.

Skjermbilde 2013-08-06 kl. 01.41.51

Skrekkhistoriene om hvordan du legger på deg ved å spise en bestemt matvare sirkuleres med jevne mellomrom. For eksempel hvordan du vil legge på deg fem kilo i året hvis du spiser to boller i uken.

Men legger du på deg av boller, legger du også på deg av kylling, på grunn av akkurat den samme effekten: kalorioverskudd. Spiser du en kyllingfilet om dagen vil du ha lagt på deg nesten fem kilo i løpet av et år, gitt at kaloriene kommer på toppen, som er utgangspunktet for alle slike beregninger. Og bare tenk hva som skjer når du begynner å gange opp? To kyllingfileter? Tre kyllingfileter? Tenk om du tar på saus? Grafens tale er klar:

Skjermbilde 2013-08-08 kl. 23.37.31

Så på vegne av alle oss som aldri beregner pølser i meter, skyr i tonn med sukker eller antall sider man har lest som bokstaver stablet herfra til månen, slutt å være slem med gangetabellen. Den har aldri gjort noen noe galt.

Advertisements

3 thoughts on “Hvordan gjøre forferdelige ting med en gangetabell

  1. Det samme kan sies om når mang ganger noe veldig lite med noe. Risikoen for å få blinde barn dobles om du bare spiser majones for eksempel. En dobling gjør ikke nødvendigvis noe stort. 0.000001×2 er jo fortsatt bare 0.000002.

    Liker bloggen din!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s