Hvordan reagere riktig på Internett og ellers etter terrorangrepet i Paris

Det er ikke alltid enkelt å finne ut hva som er en passende reaksjon etter et terrorangrep så ufattelig som det vi så i Paris på fredag. Heldigvis har mange mennesker ment en del om hvordan det er passelig å reagere, så en oppsummert guide følger under.

  • Ikke delta på noen som helst form for kollektive markeringer. Det er det nemlig noen som ikke liker og det bør du ta hensyn til.
  • Ikke bytt profilbilde på Facebook, eller del bilder. Det finnes folk som tror du gjør det for å vekke folk til live igjen, og det bør du også ta hensyn til.
  • Ikke kom med uttalelser om at du er glad i Paris uten å ta inn over deg de sosiale og økonomiske utfordringene byen står overfor og veie dette tilstrekkelig inn i de ti ordene du ønsker å skrive om saken.
  • Ikke gi til kjenne at man har et nærmere forhold til et sted man har venner, kolleger, bodd i eller eller har reist på ferie til enn andre steder. Da gir man inntrykk av at noen steder er viktigere enn andre.
  • Ikke reager negativt på en tragisk og sjokkerende hendelse med mindre du har reagert tilsvarende negativt på absolutt alle tragiske hendelser som noensinne har skjedd, i hele verden. Ikke benytt anledningen til å også rette fokus for tilstandene i andre land.
  • Ikke gjør et poeng av at folk flykter fra terrorister. Da er du en godhetsposør. Ikke still spørsmålstegn bak sikkerhetsmessige utfordringer knyttet til å ta imot en stor mengde flyktninger på en gang. Da er du en rasist.
  • Ikke nevn 22. juli. Det er en hersketeknikk.
  • Ikke be for Paris, selv om du er religiøs. Ikke problematiser religion. Ikke kom med ulike nyanser diskusjoner rundt religion, da er du naiv. Ikke generaliser, eller se på hendelser som helt enkeltstående.
  • Ikke kom med meninger og uttalelser i etterkant av hendelsene, da er du bare en del av kommentariatet som konkurrerer om å være flink på internett.

Og viktigst av alt:

Ikke la være å gjøre noe som helst. Samfunnsengasjement er viktig. Man må bare ta ansvar, så man ikke gjør det helt feil. Såpass burde man strengt tatt forlange.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s